Čiščenje-zobnega-kamna|Zobozdravstvena ordinacija Žužemberk Dr. Dent. Med. Povše Zlatko


dr-zobozdravnik.si.

GSM: 07 308 81 50

Povše Zlatko, Dr. Dent. Med.
Zobni kamen je posledica nabiranja mehkih zobnih oblog. Čiščenje zobnega kamna naj bo redno vasaj enkrat letno in ne bo težav.
Zobni kamen je ena od večjih preglavic, ki lahko vodijo v resne zaplete v ustni votlini. Ponujamo odstranjevanje zobnega kamna po ugodni ceni.

Beljenje zob Žužemberk, zobni implatanti, čiščenje zobnega kamna in druge zobodravstvene storitve.

Čiščenje-zobnega-kamnaČiščenje-zobnega-kamna

Čiščenje zobnega kamna

Mnogi ob omembi čiščenja zobnega kamna najprej pomislijo na to, da so si zobozdravniki izmislili novo storitev za večji zaslužek. Toda bolj se ne bi mogli motiti.

Zobni kamen, ki se nabira na zobeh, je odlično gojišče za bakterije, ki se zelo rade lepijo nanj. Še posebej je zobni kamen nevaren, če se nabira ob robu dlesni, saj poglablja obzobne žepke in se širi pod dlesen. Zaradi draženja se dlesni vnamejo in krvavijo. Vnetje dlesni pa sčasoma vodi v eno najhujših bolezni – paradontozo.

Kako preprečiti nastajanje zobnega kamna?
Ščetkanje in nitkanje zob sta najpomembnejši vsakodnevni opravili. Raziskave kažejo, da je dovolj, če si ščetkate zobe dvakrat na dan po dve minuti. Tako očistite zobne obloge na vseh petih zobnih ploskvah in bakterijam preprečite pojedino.

Z uporabo zobne ščetke in zobne nitke lahko preprečimo nastajanje zobnega kamna

Mnogi mislijo, da so zobe ščetkali in nitkali dovolj časa. Pogosto šele obisk zobozdravnika ali ustnega higienika pokaže, da temu ni tako. Zato se svetuje, da si za pomoč pri odmerjanju časa za ustno higieno nastavite odštevalnik časa, recimo peščeno uro.

Če ustne higiene ne opravljate redno in natančno se na zobeh pojavi zobni kamen. Zobnega kamna pa se z zobno ščetko ne da več očistiti. V takih primerih je treba obiskati zobozdravnika ali ustnega higienika, ki bo preveril stanje v ustni votlini in vam v primeru pojava zobnega kamna svetoval njegovo čiščenje.

Kako se izvaja čiščenje zobnega kamna?
Čiščenje zobnega kamna je popolnoma neškodljiv preventivni poseg, ki ga opravi zobozdravnik ali ustni higienik. S čiščenjem zobnega kamna naredite ogromno dobrega za svoje zobe in posledično tudi za svoje zdravje.

Čiščenje zobnega kamna se opravi z ultrazvočnim čistilcemČiščenje zobnega kamna poteka večinoma s pomočjo ultrazvočnih čistilcev. Ti aparati vibrirajo s konico v ultrazvočnem frekvenčnem območju in tako uspešno odluščijo zobni kamen.

Če imate srčni spodbujevalnik potem se pred čiščenjem zobnega kamna o tem pogovorite s svojim zobozdravnikom. Pri delovanju ultrazvočnega aparata teoretično lahko pride do motnje pri delovanju spodbujevalnika, čeprav ni podatkov, ki bi dokazovali, da se je v praksi kdaj to tudi dejansko zgodilo.

Če je zobni kamen pod robom dlesni je treba opraviti luščenje in glajenje zobnih korenin in pri tem očistiti vse površine korenine.

Vsakemu čiščenju zobnega kamna sledi še poliranje zob s fino pasto, ki odstrani morebitne zobne madeže in zobem vrne gladko in sijočo površino. Na gladko površino zob se zobne obloge težje prilepijo. Zaradi tega boste doma lažje in temeljiteje poskrbeli za ustno higieno.

Čiščenje zobnega kamna praviloma ne boli, bolj gre za skelenje in neugoden občutek, če se posamezen zob čisti dlje.

Odstranjevanje zobnega kamna s poliranjem traja od 20 – 60 minut. Priporočamo vam, da profesionalno čiščenje zobnega kamna opravite vsaj enkrat letno.

Nekaj dni po čiščenju zobnega kamna se odsvetuje uživanje kave, čaja, vina, cigaret ali pijač, ki vsebujejo barvila. V tem času so zobje nekoliko bolj občutljivi, zato se nanje vežejo barvila, kar povzroči hitrejše zabarvanje zob.


Rezultati čiščenja zobnega kamna
Lep nasmeh

Čisti in na dotik gladki zobje

Omogočeno je lažje čiščenje zob

Dlesni postanejo zdrave

Izgine ustni zadah

Lep nasmeh je rezultat čiščenja zobnega kamna

Strošek čiščenja zobnega kamna
Postopek čiščenja zobnega kamna je samoplačniška storitev, tudi če ima zdravnik koncesijo ali čiščenje zobnega kamna, opravite v zdravstvenem domu. Ne glede na to dejstvo je treba poudariti, da je dobro ustno zdravje vsekakor vredno vsakega evra, ki ga boste namenili čiščenju zobnega kamna.

Strošek čiščenja zobnega kamna je različen in se giblje od 25 pa tudi do 100 in več evrov. Cena je odvisna od vrste dejavnikov, začenši s tem ali vam čiščenje zobnega kamna opravi zobozdravnik ali ustni higienik. Poleg čiščenja zobnega kamna se pogosto opravi tudi peskanje zob, s čimer se odstrani madeže na zobeh, vendar to storitev podraži. Cene so pogosto nižje na periferiji in v akcijah, ki jih zobozdravniki ali ustni higieniki omogočijo v času, ko imajo v ambulantah manj dela.

Cilj javnega zdravstva v vsaki državi bi moralo biti dobro ustno zdravje prebivalstva. Za doseganje tega cilja bi morala država zagotoviti sistematično izvajanje preventivnega zobozdravstva, vključno z rednim čiščenjem zobnega kamna, tudi za odrasle.

V Sloveniji tega zdaj ni več, saj imajo pravico do čiščenja zobnega kamna le otroci in mladi do polnoletnosti. Odrasle paciente zobozdravniki na stroške države le zdravijo, namesto da bi predvsem pomagali preprečevali ustne bolezni.

Zato se čedalje pogosteje pojavljajo predlogi, da bi tudi odraslim zopet zagotovili redno čiščenje zobnega kamna na račun zdravstvenega zavarovanja.

Za prihranek marsikaterega evra pa lahko največ naredite sami. Z dobro ustno higieno in rednim obiskovanjem zobozdravnika ter upoštevanjem njegovih nasvetov lahko privarčujete precej denarja.

Alternativne metode čiščenja zobnega kamna
Na spletu lahko najdete veliko nasvetov in videoposnetkov, ki priporočajo odstranjevanje zobnega kamna s sodo bikarbono. Toda pri tem je zanimivo, da praktičnega dokaza takega načina ne prikaže noben posnetek. Ste se kdaj vprašali, zakaj je tako?

Res je, da se soda bikarbona že dolgo svetuje kot občasna pomoč pri čiščenju zob. Sestavljena je namreč iz abrazivnih delcev, ki sklenino zoba drgnejo ter tako zobje boljše očistijo. Tudi v nekaterih zobnih pastah sodo bikarbono dodajajo za učinkoviteje ščetkanje zob.

Previdno pri uporabi sode bikarbone pri čiščenju zobnega kamna

Problematično je tudi, da mnogi sodi bikarboni dodajajo še limonin sok, ob tem pa se ne zavedajo dejstva, da kislina lahko škodi zobni sklenini.

S čiščenjem zob s sodo bikarbono je treba biti previden tudi zato, ker čisti zobe mehansko. To je tako kot, da bi se odločili za čiščenje svojih zob s finim brusnim papirjem. Bi to storili? Verjetno ne.

Zato s sodo bikarbono nikar ne pretiravajte, saj boste s prepogosto uporabo poškodovali zobno sklenino in si s čiščenjem naredili več škode kot koristi. O učinkih takšnega čiščenja se pogovorite tudi s svojim zobozdravnikom.

Zobna sklenina je najtrša snov v človekovem telesu, vendar, ko jo enkrat uničite se ne obnovi več.

Delite stran dr-zobozdravnik.si - Čiščenje-zobnega-kamna na socialnem omrežju

Družabna omrežja ki nam omogočajo, da objavljamo podatke o strani dr-zobozdravnik.si - Čiščenje-zobnega-kamna, in s tem sporočamo drugim, kaj dr-zobozdravnik.si ponuja.. Povezovanje z ljudmi, ki nam sledijo in nas spremljajo na socialnih omrežjih na omogoča, da z njimi gradimo poseben odnos. Predvsem pri objavljanju in deljenju vsebine ali objav.


Čiščenje-zobnega-kamna - Čiščenje-zobnega-kamna|Zobozdravstvena ordinacija Žužemberk Dr. Dent. Med. Povše Zlatko

dr-zobozdravnik.si

dr-zobozdravnik.si uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Zaprite okno in se z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.